ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANY KALAFIOR ROMANESCO z mięsem

ZAPIEKANY KALAFIOR ROMANESCO z mięsem

nazwa

Wykonanie

Kalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę.
SKŁADNIKI :
1 kalafior romanesco
300 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
2 młode marchewki, pokrojone w kostkę
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
garść mrożonego groszku
3 łyżki oleju
150 g żółtego sera, tartego
tarty parmezan do posypania
sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
1 kostka rosołowa
4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.
Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut.
Podajemy ciepłą, posypaną parmezanem. Smacznego :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/04/zapiekany-kalafior-romanesco.html