ßßß Cookit - przepis na Pieczona ryba haddock podana z soczewicą

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Haddock, w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips, ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.
Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .
Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność.
Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna.
Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.
Zapraszam.
Składniki:
500 g ryby haddock (4 filety)
1 cytryna
200 g zielonej soczewicy
1 garść suszonych pomidorów
1 garść oliwek
1 pęczek natki pietruszki
sól morska
biały pieprz
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
czerwony pieprz
Sos do ryby:
3 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta białego pieprzu
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia.
Soczewicę opłukać, zalać wodą, gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory, oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz czerwonym pieprzem. Całość wymieszać.
Plastry cytryny upiec ze szczyptą cynamonu i brązowego cukru.
Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ułożyć na talerzu soczewicę, upieczony filet ryby. Ozdobić plastrami cytryny oraz czerwonym pieprzem.
Smacznego !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/04/pieczona-ryba-haddock-podana-z-soczewica.html