Wykonanie
Pyszne
maślano-
śmietankowe ciacha. Wyzwanie okazało się nie aż tak trudne, jednak wymagało cierpliwości i chociaż jednej próby żeby osiągnąć dobry efekt. Kiedy już przyjdą do mnie kolorowe barwniki wtedy pokaże wam tęczowa wersję! Przepis jak na kruche
Ciasteczka.Zdjęcia pomogą wam wyobrazić sobie jak wykonać ten z pozoru trudny przepis a wykonanie jest tak naprawdę proste ;)Składniki :Kostka
margaryny z
masłem 250 gram(cała kostka)2 łyżeczki esencji śmietankowej1 łyżeczka esencji waniliowej200 gram
białego cukru lub
cukru pudru2,5 szklanki
mąki tortowej 450 gram +mąka na podsypanie4 łyżki
mąki krupczatki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka i 1 całe
jajkoróżowy barwnik spożywczyPosypka cukrowa kolorowapapier do pieczeniamała foremka w kształcie serduszkaWykonanie:
margarynę kroimy w kostkę, mieszamy z
cukrem,
jajkami,
olejkami,proszkiem i
mąką ugniatamy ręką lub widelcem.ciasto wyrabiamy i dodajemy
mąki aż przestanie się kleić do rąk ale nie może się kruszyć wtedy dodaliśmy za dużo
mąki i trzeba dodać odrobinę
masła.
Wyrobione ciasto dzielimy na jedną większą i drugą mniejszą część. Do mniejszej dodaję różowy barwnik i mieszam aż uzyskam jednolity kolor. Po wyrobieniu różowemu ciastu nadaję lekko walcowaty kształt (aby lepiej się wałkowało po wyjęciu z lodówki) I wkładam owinięte w folie do zamrażarki na ok 30 minut.
Jasne ciasto zostawiam na wierzchu aby było jak najbardziej miękkie.Po ok 20 min wyciągam różowe ciasto z zamrażalnika. Rozwałkowuję na wysokość foremki i zaczynam wykrawać serduszka. Zostawiam skrawki i formuję z nich kulkę powinna zostać wielkości
brzoskwini aby później wykonać obramowanie dla naszych
ciasteczek.
Serduszka układam jedno na drugim i smaruję spód każdego rozmąconym
białkiem kiedy będziemy
mieć już naszą wieżyczkę delikatnie wygładzamy palcem brzegi i zagięcia zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do zamrażalnika aby lekko stężało i podczas oblepiania się nie odkształciłoPo upływie tego czasu z zamrażarki wyciągamy wałeczek z
serc, smarujemy
białkiem a z jasnego ciasta formuję wąskie wałeczki i delikatnie obklejamy nimi nasze
serca. Po obklejeniu całości delikatnie rolujemy całość aby wszystko się wyrównało.
Następnie wałkujemy ostatni kawałek różowego ciasta jak najcieniej, nawijamy na wałek obsypany
mąką znów smarujemy
białkiem nasz walec i obkładamy go delikatnie różowym blatem z ciasta.
Już ostatni raz smarujemy
białkiem i obtaczamy w posypce. Mrozimy przez 40 minut i kroimy w plastry 0,5 cm.
Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.Z reszty ciasta wykroiłam motyli oraz serduszka <3