Wykonanie
Nawet teraz, kiedy do wiosny jeszcze daleko, można poczuć lato. A dzięki muffinkom z przypominającymi o lecie mrożonymi
jeżynami.Szybkie i łatwe muffiny owsiane to kolejny przepis light, bez
cukru, z
płatkami owsianymi i
mąką owsianą. Są wilgotne, dzięki
maślance, lekkie i długo zachowują świeżość.
Owoce można zmieniać dowolnie, doskonałe będą
borówki czy już wkrótce
rabarbar.Czas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia: 20 minut
Składniki:230g
mąki owsianej150g
płatków owsianychokoło 150 - 200g
miodu płynnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka esencji waniliowej250ml
maślanki100g
masła klarowanego, rozpuszczonego i wystudzonego3/4 kubka
jeżynJak zrobiłam:Otworki w blaszce na 12 muffinek wyłożyłam papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki:
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia i
cynamon. W osobnej misce połączyłam
maślankę,
miód,
jajko i
masło klarowane.Mokre składniki wlewałam do suchych, cały czas mieszając. Kiedy masa była już jednolita, delikatnie domieszałam
jeżyny. Otworki w blaszce wypełniłam do 2/3
ciastem. Wierzch posypałam
płatkami.Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż były złociste, a patyczek suchy.Po wyjęciu odstawiłam na 5 minut,
potem przełożyłam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.