Wykonanie
Święta coraz bliżej, nadchodzą i nie da się tego przełożyć w czasie, ba nawet bym nie chciała. Z niecierpliwością wyczekuję tej magicznej atmosfery pachnącej
pomarańczom i
cynamonem;) Właściwie już czas pomyśleć jak owe święta miałyby wyglądać od strony kuchennej. Lista potraw jest długa,
póki co zamierzam się jednak skupić na słodkościach stąd właśnie te
ciasteczka. Zalet mają wiele a główną jest fakt, że mogą leżakowac, a więc jeśli lubicie miec w święta pod ręką słoik pełen słodkości, takich na jeden kęs, powinniście pomyśleć o mojej propozycji. Tymczasem obiecuję, że takich słoikowych
ciasteczek z dnia na dzień będzie na blogu coraz więcej.Źródło: Książka kucharska najlepsze przepisy czytelników kropka tv; tom II /2013, str 218.Składniki400 g
płatków owsianych200 g
masła2
jajka2 szkl.
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
mioduSposóbW garnuszku roztapiamy
masło, gdy przestygnie przelewamy je do misy robota kuchennego i miksujemy razem z
jajkami. Cały czas miksując dodajemy
miód,
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Mikser wyłączamy, dodajemy
płatki owsiane, całość mieszamy łyżką, gotową masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Blachę smarujemy
margaryną, ze schłodzonej masy formujemy równe kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na blasze delikatnie rozpłaszczając ręką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C.