Wykonanie
Tradycyjny hummus robi się z
ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini,
oliwy,
czosnku i
soku z cytryny. U mnie w wersji bez tahini, ponieważ nie przepadam za jej smakiem. Przygotowuję go z
ciecierzycy z puszki, którą zawsze mam w spiżarni. Bardzo pasuje mi do nieg o harissa - pasta z
papryki chilli i
czosnku, kumin rzymki i mielona
ostra papryka. Najbardziej lubię zajadać z dobrym, świeżym
pieczywem, świeżymi (
kiełkami,
pomidorem,
ogórkiem,
natką pietruszki,
sałatą,
szczypiorkiem itp.) lub pieczonymi warzywami.Składniki:500 g
ciecierzycy z puszki
oliwa extra vergine 4-5 łyżekkumin rzymskimielona
ostra paprykaodrobina harissy
sólsok z 1/2
cytrynyopcjonalnie malutki ząbekPrzygotowanie:Odsączoną
ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy
przyprawy,
sok z cytryny,
oliwę, opcjonalnie
czosnek i miksujemy, aż powstanie gładka, kremowa masa.Smacznego.