ßßß Cookit - przepis na Nieśmiertelny hummus(الحمص)

Nieśmiertelny hummus(الحمص)

nazwa

Wykonanie

Podróżując po Bliskim Wschodzie z łatwością zauważysz, że gdzie nie spluniesz tam hummus. Dostaniesz go nawet w przestworzach na pokładzie linii El Al w akompaniamencie koszernej pity - pycha! Ten popularny dip z cieciorki posiada tyle zastosowań, że ze względu na oszczędność mojego czasu nie będę ich tu wymieniać. My serwujemy go dziś na śniadanie, a wieczorem jako zagrycha dla znajomych. Będziemy maczać w nim nachosy i świeże warzywka. Z braku pity wspomożemy się też bagietką.
Podstawowymi składnikami hummusu są cieciorka i pasta sezamowa tahini . Wiadomo, że najlepiej przyrządzić cieciorkę samemu ale kiedy nie macie na to czasu z pomocą przyjdzie ciecierzyca w puszce. Sprawdziłam - wiem, co mówię. Co do tahiny - na szczęście nasz polski rynek jest już na tyle otwarty i dobrze zorganizowany, że bez trudu kupicie ją w sklepach z żywnością orientalną, sieciach typu Kuchnia Świata i oczywiście w Piotrze i Pawle (12 zł/400g). Można oczywiście samemu pokusić się o przygotowanie tahiny (prażycie ziarna sezamu, dolewacie oliwy i miksujecie na gładką masę). Warto się w nią jednak zaopatrzyć jako, że stanowi podstawę wielu dipów i sosów kuchni orientalnej, jak np. Baba G hanoush .
Wykorzystałam i nieco zmodyfikowałam przepis z książki Middle E as tern Cookery . Szczegóły poniżej.
********************************************************************************
English: Hummus (الحمص)
While traveling trough the Middle East you can easily notice that hummus is literally everywhere . You'll get it, even in space on board of the El Al line in the accompaniment of kosher pita - yummy! This popular chickpea dip has so many uses that in order to save my time,I will not mention them here . We served it today for breakfast, and in the evening we'll have it as a snack for friends. We'll eat it along with the nachos and fresh veggies .
The basic ingredients of hummus are chickpeas and tahini sesame paste . It is the best to cook chickpeas by yourself but if you do not have time for that the canned chickpeas works also well . I checked - I know what I'm saying. I used and slightly modified the recipe from the book Middle Eastern Cookery . Details below.
czas przygotowania: 20 min
Czego potrzebujesz?
puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
3 łyżki tahini
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
ok. 4 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej gęstości)
sól
Co teraz?
1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i to wszystko.
2. Hummus smakuje najlepiej na drugi dzień.
preparation time: 20 minutes
What do you need ?
1 can chickpeas(240 g drained)
3 tablespoons of tahini
2 cloves of garlic, crushed
juice of 1/2 lemon
1 teaspoon ground cumin
pinch of cayenne pepper(optional)
about 4 tablespoons of oil (to achieve the desired density)
salt
Now what?
1. Mix all ingredients until smooth and that's all.
2. Hummus is the best the next day .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/niesmiertelny-hummus.html