Wykonanie
Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy wzięłam się za robienie pierogów. I żeby nie sąsiadka, która dała mi przepis to nie wiem kiedy bym się na nie zdecydowała.Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało.Składniki: Ciasto: 1/2 kg
mąki, 250 ml wrzątku, 1
jajko,
sól, 4 łyżki
oleju. Farsz: 1/2 kg
mięsa wieprzowego, 1/2 kg
mięsa z indyka, 3-4
marchewki, 1
pietruszka, 1 mały
seler, kawałek
słoniny, 1
cebula, 2
jajka,
sól,
pieprz.Przygotowanie: Ciasto:
mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz:
mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz
słoniny). Gdy
mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W
między czasie kroimy drobno
cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne
mięso mielimy przez maszynkę do
mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego
marchewkę (ja wzięłam 3
marchewki) i
słoninę. Dodajemy
jajka, solimy i
pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej
wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Po ugotowaniu wykładamy na talerze.Początkowo pierogi miały być bez
słoniny, ale ponieważ farsz wyszedł zbyt suchy zdecydowałam się na dołożenie
słoniny.Nadzienia wyszło mi na ok 50 pierogów. Natomiast z powyższej ilości ciasta wyszło mi jeszcze 20 pierogów z
jagodami . Ilość pierogów będzie się różniła w zależności od grubości na jaką rozwałkuje się ciasto.