Wykonanie
Ostatnio zajadam się
makaronem ryżowym, którego niegdyś nie lubiłam. Wydawał mi się bez smaku, nazywałam go plastikiem i niczym nie zachwycił mimo, że miałam z nim do czynienia w wielu różnych daniach.W końcu jednak znalazłam na niego sposób, a mianowicie wyrazisty sos, z którym mieszamy
makaron tuż po ugotowaniu. Nagle jest pełen smaku, aromatyczny, a ja
mogę go jeść nawet kilka
razy w tygodniu.Dziś polecam proste danie, które przygotujecie w 15 minut (dla jednej osoby). Roboty jest tu bardzo mało a smak dla mnie wręcz obłędny. Oczy mi się cieszą na sam widok tego dania, a smak niczym nie ustępuje wyglądowi :) przekonajcie się sami :)Składniki:1/4 opakowania
makaronu ryżowego "
nitki"5-6 średnich
pieczarek1
jajkokiełki brokułu (lub inne)3 łyżki
oleju rzepakowegoSos do
makaronu:pół łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęPrzygotowanie:
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu (najczęściej wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać)
Pieczarki pokroić w ósemki, na małej patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju i obsmażyć na mocnym ogniu
pieczarki na rumiano (wystarczy kilka minut).Zdjąć patelnię z ognia, rozsunąć
pieczarki. Na środek wlać łyżkę
oleju, na zimny
olej wbić
jajko i lekko posolić.Przykryć i potrzymać kilka minut na małym ogniu aż
jajko się zetnie (ja zostawiam
żółtko płynne jak widać, ale można sobie ściąć jak ktoś woli).W miseczce wymieszać składniki na sos. Przełożyć do niego odcedzony
makaron, wymieszać.Na talerz przełożyć
makaron, na wierzch
pieczarki z
jajkiem. Danie posypać
kiełkami brokułu i podać z jakimś świeżym warzywem (u mnie
papryka ramiro). Można jeszcze polać odrobiną
sosu sojowego.Smacznego!