Wykonanie
Nietypowa zupa pomidorowa o pysznym, ciekawym smaku. Ciężko rozpoznać w niej
buraczki, bo w takiej ilości one nie zdominują
pomidorów - nadadzą pięknego koloru zupie i wzbogacą jej smak.Pietruszkowa kruszonka pasuje tu idealnie - polecam podać ją w osobnej miseczce, żeby w czasie jedzenia można było sobie dosypać. Nie warto od razu całej dodawać do zupy, bo zanim ją skończymy kruszonka rozmięknie, a powinna być chrupiąca.Zupa jest
banalna w przygotowaniu i warto ją zrobić na spróbowanie. Sądzę, że jak na tak proste składniki smak Was miło zaskoczy :)Składniki: (na 4 porcje zupy)2 szklanki
bulionu drobiowego lub drobiowo wołowego1 puszka
pomidorów bez skórki Łowicz1 średni
burak, upieczony lub ugotowanypół średniej
cebulipo 1 płaskiej łyżeczce:
soli,
cukru,
pieprzu czarnegoMielone
płatki chilli - ilość wedle uznania.2
kajzerki1 mały pęczek
pietruszki3 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Pomidory zmiksować z
burakiem,
selerem i
cebulą. Wlać do garnka, dodać
bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 20 minut. W razie potrzeby potrzymać dłużej na ogniu do odparowania (zupa powinna być gęsta, musi utrzymać
jajko)
Kajzerkę zmiksować z
olejem i
pietruszką do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Tuż przed podaniem zupy kruszonkę włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić (już bez dodatku tłuszczu)Na inną patelnię wlać
olej, wbić
jajka, posoolić, przykryć i postawić na małym ogniu (
jajka sadzone zawsze wbijamy na zimny tłuszcz*). Podgrzewać do ścięcia się
jajek do pożądanej konsystencji.
Jajko ułożyć na wierzchu zupy, posypać kruszonką.* Jeśli wbijemy
jajka na gorący tłuszcz ich spód przesmaży się i otrzymamy twardą warstwę spieczonego
białka - w zupie nie może go być,
jajko musi być krojone lekkim naciskiem łyżki.