ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowo buraczkowa z jajkiem i kruszonką

Zupa pomidorowo buraczkowa z jajkiem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nietypowa zupa pomidorowa o pysznym, ciekawym smaku. Ciężko rozpoznać w niej buraczki, bo w takiej ilości one nie zdominują pomidorów - nadadzą pięknego koloru zupie i wzbogacą jej smak.
Pietruszkowa kruszonka pasuje tu idealnie - polecam podać ją w osobnej miseczce, żeby w czasie jedzenia można było sobie dosypać. Nie warto od razu całej dodawać do zupy, bo zanim ją skończymy kruszonka rozmięknie, a powinna być chrupiąca.
Zupa jest banalna w przygotowaniu i warto ją zrobić na spróbowanie. Sądzę, że jak na tak proste składniki smak Was miło zaskoczy :)
Składniki: (na 4 porcje zupy)
2 szklanki bulionu drobiowego lub drobiowo wołowego
1 puszka pomidorów bez skórki Łowicz
1 średni burak, upieczony lub ugotowany
pół średniej cebuli
po 1 płaskiej łyżeczce: soli, cukru, pieprzu czarnego
Mielone płatki chilli - ilość wedle uznania.
2 kajzerki
1 mały pęczek pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pomidory zmiksować z burakiem, selerem i cebulą. Wlać do garnka, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 20 minut. W razie potrzeby potrzymać dłużej na ogniu do odparowania (zupa powinna być gęsta, musi utrzymać jajko)
Kajzerkę zmiksować z olejem i pietruszką do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Tuż przed podaniem zupy kruszonkę włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić (już bez dodatku tłuszczu)
Na inną patelnię wlać olej, wbić jajka, posoolić, przykryć i postawić na małym ogniu (jajka sadzone zawsze wbijamy na zimny tłuszcz*). Podgrzewać do ścięcia się jajek do pożądanej konsystencji.
Jajko ułożyć na wierzchu zupy, posypać kruszonką.
* Jeśli wbijemy jajka na gorący tłuszcz ich spód przesmaży się i otrzymamy twardą warstwę spieczonego białka - w zupie nie może go być, jajko musi być krojone lekkim naciskiem łyżki.
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2016/04/zupa-pomidorowo-buraczkowa-z-jajkiem-i.html