Wykonanie
Fit oponki z nasionami chia, lnu,ostropesru i
amarantusa. Przepis od Fit Dietetyk Małgorzaty BernardySkładniki na pieczone pączki 15 szt:200 ml
mleka25 g
drozdzy50 g
cukru1 łyżka
masła400 g
mąki pelnoziarnistej1
jajkopół łyżeczki
soliDodatkowo dalam po lyzce nasion
Mleko z
drożdżami mieszamy . Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1 , 5 cm i wycinamy najpierw większe kształty szklanką a w środku np. kieliszkiem robimy mniejszą dziurkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 10-15 minut.