Wykonanie
Zaczynam przygodę z wypiekami bez laktozy :) Pierwsze ciasto, które upiekłam należy do jednych z najsłodszych jakie
jadłam. Chyba smakowało wszystkim, bo do zdjęcia został mi tylko ten kawałek ;)
Składniki:230g
mąki żytniej
jajkożółtko3 małe
banany60g
oleju kokosowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
cynamonu125ml
mleczka kokosowego3,5 łyżki stołowe
ksylitoluszczypta
soliwiórki kokosowe (do posypania)Potrzebna będzie Ci mała blaszka prostokątna :)Do jednej miski wsypujemy
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
sól, mieszamy.
Banany,
mleczko kokosowe,
olej,
jajko i
żółtko najlepiej, żeby spotkały się ze sobą w blenderze, aby wyszła nam gładka masa. Dodajemy
ksylitol i znów mieszamy. Następnie połącz ze sobą składniki suche z masą i dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Posyp wiórkami czy jeśli wolisz
bakaliami. Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 35-40 minut w 170 stopniach :)