Wykonanie
Makaron z pieczonym
kalafiorem a’la carbonara to bardzo fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny. Polecam szczególnie osobom zapracowanym :)
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
Makaron pełnoziarnisty penne dla 4 osób1 średniej wielkości
kalafiorOk. 100g
orzechów włoskich (można zastąpić laskowymi)Ok. 50g
parmezanu2
jajka2 łyżki
śmietany 30%2 łyżki
oliwyPęczek
natki pietruszkiPęczek
tymianku (można zastąpić suszonym, ale wówczas potrawa
traci na smaku)
Przyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzKalafior dzielimy na małe różyczki. W misce mieszamy
oliwę wraz z posiekanym
tymiankiem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie mieszamy
kalafior z
oliwą i układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki, posypujemy
kalafiora i pieczemy kolejne 5 minut.W
miedzy czasie przygotowujemy
makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając
makaron zostawiamy nieco
wody z jego gotowania. Do sporej patelni przekładamy
kalafior z
orzechami. Dorzucamy gorący
makaron, następnie zalewamy roztrzepanym
jajkiem,
śmietaną oraz posypujemy
parmezanem. Dodajemy również posiekaną
natkę pietruszki. Całość mieszamy i przykrywamy na chwilkę pokrywką. Temperatura od
makaronu powinna być wystarczająca, aby podgrzać
jajko i
śmietanę. Jeśli tak się nie stanie możemy delikatnie podgrzać patelnie, uważając by
jajko się nie ścięło. Jeśli
sos jest zbyt gęsty wówczas dolewamy
wodę z
makaronu. Na końcu sprawdzamy czy jest dostatecznie doprawione i ewentualnie dorzucamy
pieprz i
sól. Smacznego.