ßßß Cookit - przepis na Pesto pietruszkowe do makaronu razowego

Pesto pietruszkowe do makaronu razowego

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu już praktycznie nie jem makaronu z białej mąki. Na moim stole goszczą niemal wyłącznie różne makarony z pełnego ziarna, ewentualnie różne kolorowane warzywami wynalazki o ciekawych kształtach. Makaron z dodatkami to było moje ulubione danie na studiach - tanie, szybkie i łatwe. Wtedy jednak makaron musiał być koniecznie z dużą ilością podduszonych warzyw. Nie przekonywał mnie makaron np. z oliwa i czosnkiem, ulubione włoskie danie współlokatorki. Przecież to jakby sam makaron jeść, gdzie tu warzywa.. gdzie witaminy..
Pesto pietruszkowe było moim pierwszym polskim pesto. Na dodatek w pełni eko - bo składniki od mamy z ogródka, a oliwa prosto z Włoch z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Do makaronu to pesto jest genialne, bo ma wyrazisty smak i piękny, soczysto - zielony kolor.
2 pęczki natki pietruszki
10 orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
Pietruszkę płuczę, suszę i wstępnie siekam. Wrzucam do pojemnika blendera trochę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę orzechów i oliwy. I blenderuję. Dodaję znów po trochę. Tu trzeba cierpliwości (mam blender ręczny), ale efekt jest tego wart.
Ugotowany al dente makaron mieszam z tym pesto i posypuję na talerzach tartym parmezanem.
Z podanych składników wychodzą dwie spore porcje - bo lubię grubo pesto :-)
Jeszcze dwa słowa o makaronie - pierwszy raz kupiłam makaron graham firmy As Babuni - skusiła mnie cena. Dopiero w domu czytam skład - mąka razowa 100%. Fajnie, ale jaka? Obejrzałam dokładnie całe opakowanie, zajrzałam na stronę producenta - nigdzie nie jest napisane, z jakiego zboża ten makaron. Taka ciekawostka.
Do zdjęcia udało mi się uratować tylko końcóweczkę - nie zmieściliśmy...
Zielony makaron o tej porze roku to jest to! - samo zdrowie :-)
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/01/pesto-pietruszkowe-do-makaronu-razowego.html