Zimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek. Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :)Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselkiIlość porcji: 3Składniki:½ główki sałaty½ awokado½ zielonego ogórkaKilka główek brukselkiŁodyga selera naciowegoGałązka natki pietruszkiGarść pestek słonecznikaNa dressing:2 łyżki oliwyŁyżka octu½ cytrynyMalutki ząbek czosnkuGarść natki pietruszki½ papryczki chiliBrukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki, a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Smacznego