Wykonanie
Czyli ciasto na białkach :) Kiedy zostają Wam
białka, a nie macie chęci robić (i jeść) po raz kolejny bezików to polecam ;) Miękkie, ciekawe hmm... pyszne ;)Potrzebujemy (forma 24x24cm):- 155g
mąki pszennej,- nie cała łyżeczka
proszku do pieczenia,- 10
białek (ok. 360g),- 155g
masła,- szczypta
soli,- 215g
cukru,- 1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii,- 1,5 łyżki
soku z cytryny,- skórka otarta z
cytryny,- 90g
płatków migdałów,- 1,5 łyżki
cukru,- 1,5 łyżeczki
cynamonu.Formę do pieczenia posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i odstawić.
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę.
Białka ubić ze szczyptą
soli, powoli dodawać
cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać ekstrakt z
wanilii i
sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Dodać
skórkę z cytryny i wymieszać. Stopniowo dodawać wystudzone
masło i przesiewać
mąkę - mieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do formy. W miseczce wymieszać
migdały z
cukrem i
cynamonem i posypać wierzch ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 30min - do suchego patyczka.