Wykonanie
Składniki:Ciasto:250g
mąki pszennej, plus do podsypywania.250g
mąki krupczatki,3
żółtka,90g
masła niesolonego, miękkiego,1/2 szklanki
cukru pudru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,225ml
kefiru.Ponadto:
olej lub
smalec do smażenia,
cukier puder.Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto będzie dosyć klejące, dlatego powoli lekko podsypywać
mąką i nadal zagniatać. Ciasto jest już gotowe gdy się nie przykleja do rąk, ale nadal jest mięciutkie. Wałkiem do ciasta przez kilka minut uderzać ciasto z kilku stron. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać paski. Środek każdego paska przeciąć i jeden koniec przeciągnąć ciasto, tak by powstał kształt
faworka. Gdy wszystkie
faworki będą już zrobione, dopiero teraz rozgrzać tłuszcz. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!!!