ßßß Cookit - przepis na Faworki na kefirze

Faworki na kefirze

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej, plus do podsypywania.
250g mąki krupczatki,
3 żółtka,
90g masła niesolonego, miękkiego,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
225ml kefiru.
Ponadto:
olej lub smalec do smażenia,
cukier puder.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto będzie dosyć klejące, dlatego powoli lekko podsypywać mąką i nadal zagniatać. Ciasto jest już gotowe gdy się nie przykleja do rąk, ale nadal jest mięciutkie. Wałkiem do ciasta przez kilka minut uderzać ciasto z kilku stron. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać paski. Środek każdego paska przeciąć i jeden koniec przeciągnąć ciasto, tak by powstał kształt faworka. Gdy wszystkie faworki będą już zrobione, dopiero teraz rozgrzać tłuszcz. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/02/faworki-na-kefirze.html