Wykonanie
Kupiłam sobie świetną foremkę, z której wykrojone
ciasteczka same wyskakują (o, taką) i nie mogłam się wczoraj powstrzymać, żeby jej nie wypróbować. Poza tym dawno nie piekłam
ciasteczek ;)Serduszka wyszły super kruche, mają bardzo dobry smak dzięki dodatkowi ekstraktu
kawy - nie jest to oczywisty smak
kawy, tylko przyjemny akcent.
Składniki :2 szklanki
mąki krupczatki0,5 szklanki
mąki pszennej200 g. miękkiego
masła2
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
kawowego lub kilka łyżek zaparzonej, mocnej
kawyPrzygotowanie :Ze wszystkich składników zagniatam ciasto (wymaga kilku minut wyrabiania, jest dość sypkie, ale da się
potem rozwałkować). Wałkuję je na placek grubości ok. 0,5 cm i wykrajam serduszka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (termoobieg) na 8-12 minut. Powinny być złote.Przepis autorski.