ßßß Cookit - przepis na Kruche serduszka

Kruche serduszka

nazwa

Wykonanie

Kupiłam sobie świetną foremkę, z której wykrojone ciasteczka same wyskakują (o, taką) i nie mogłam się wczoraj powstrzymać, żeby jej nie wypróbować. Poza tym dawno nie piekłam ciasteczek ;)
Serduszka wyszły super kruche, mają bardzo dobry smak dzięki dodatkowi ekstraktu kawy - nie jest to oczywisty smak kawy, tylko przyjemny akcent.
Składniki :
2 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
200 g. miękkiego masła
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu kawowego lub kilka łyżek zaparzonej, mocnej kawy
Przygotowanie :
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto (wymaga kilku minut wyrabiania, jest dość sypkie, ale da się potem rozwałkować). Wałkuję je na placek grubości ok. 0,5 cm i wykrajam serduszka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (termoobieg) na 8-12 minut. Powinny być złote.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/kruche-serduszka.html