Wykonanie
Smaczne
ciasteczka z wyraźną nutą
kawy, szybkie do zrobienia, bo nie wymagają wycinania.Osobom lubiącym
kawowe wypieki na pewno będą smakowały.Składniki:270 g
mąki pszennej30 g gorzkiego
kakaołyżka sypkiej
kawy (zwykłej, nie rozpuszczalnej)2
żółtka100 g zimnego
masła100 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać
kawę i
masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć
mąką i lepić z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w 200*C.