Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam pyszny torcik oreo bez pieczenia.Inspirację znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem - jednak nie byłabym sobą, gdym nie wprowadziła swoich zmian do przepisu :)Robiłam go kilka dni temu na 16 urodziny córki, która uwielbia
ciasteczka oreo - więc niespodzianka się bardzo udała :)Dzisiaj polecam go wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet :)A, i dzis iaj nie liczymy kalorii ;)SKŁADNIKI2 paczki
ciastek oreo (32 sztuki)
+ do ozdobienia80 g
masła400 ml
mleka200 ml
śmietanki 36%1/2
aromatu śmietankowego lub
waniliowego(całe op. 9 ml)20 g
żelatyny1/2 szklanki gorącego
mleka(do rozpuszczenia
żelatyny)Do dekoracji:
bita śmietana - gotowa(u mnie taka była na szybko) lubukręcona z 100 ml kremówki ( i takę proponuję, żeby szybko nie klapła :))PRZYGOTOWANIE
Ciasteczka oreo rozkładamy na pół i przy pomocy noża usuwamy biały krem do miski.Ciemną część
ciastek dzielimy na pół - jedną wykorzystamy do przygotowania dołu torciku - drugą na górę.Robimy dół.Rozpuszczamy w garnuszku 50 g
masła - studzimy. Pierwszą połowę ciemnych
ciasteczek miksujemy na pył i dolewamy przestudzone
masło.22 cm tortownicę (może być też 18 cm - wtedy biała masa będzie wyższa) wykładamy
ciasteczkową masą i wyrównujemy dłonią. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy białą masę. W rondlu podgrzewamy
mleko i rozpuszczamy w nim białą masę z
ciasteczek. Odstawiamy do wystudzenia. W gorącym
mleku rozpuszczamy
żelatynę- również studzimy. Następnie ubijamy na sztywno
śmietankę. Miksujemy delikatnie dodając po trochu
mleczną masę,
żelatynę i
olejek waniliowy. Zalewamy tortownicę powstałą masą (nie przejmując się, że jest trochę rzadka). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy masa stężeje przygotowujemy górę - analogicznie jak spód tylko do zmiksowanych
ciastek dodajemy 30 g stopionego
masła. Wykładamy na białą masę i wkładamy na pół godziny do lodówki.Przed samym podaniem dekorujemy dowolnie
bitą śmietaną i
ciasteczkami oreo.
Smacznego :)