Wykonanie
Bardzo lubię ciasta na bazie
ciastek typu pepitki. Gdy nie mam czasu na upieczenie
biszkoptu, a
ciastka te są pod ręką, odrobiną pomysłowości można z nich wyczarować smaczne ciasto. Idealną foremką do tego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych
ciastek.
Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych
ciastek:60
ciastek petitek1/2 litra kremówki2 tubki
mleka skondensowanego
waniliowego5 łyżeczek
żelatyny1/2 szklanki
syropu klonowego20
ciastek rozłożyć na blasze.4 łyżeczki (płaskie)
żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać
mleko i
żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na
ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę
ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę
ciastek. 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać do
syropu klonowego. Tężejący
syrop wylać na
ciastka, można posypać jakąś posypką. Przechowywać w lodówce.