ßßß Cookit - przepis na Tarta z bananami, budyniem i oreo

Tarta z bananami, budyniem i oreo

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
350 g ciastek typu Oreo (lub Neo)
75 g masła
Budyń:
1/3 szklanki (60 g) mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki (60 g) cukru
5 żółtek
500 ml mleka
Wypełnienie:
3 - 4 banany
sok z 1 - 2 cytryn
400 g śmietany 36%, bardzo zimnej
1 łyżka cukru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (do bitej śmietany)
25 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Budyń: W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania mieszać budyń łyżką, pod koniec miksować mikserem lub energicznie mieszać rózgą (aby nie zrobiły się grudki). Odstawić z ognia i przełożyć do miski (tylko nie metalowej). Dokładnie ostudzić, wstawić do lodówki.
Spód: Całe ciasteczka dokładnie pokruszyć na proszek (najlepiej użyć do tego celu pojemnika blendera - rozdrabniacza, można też utłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Ciasteczka dokładnie połączyć z roztopionym masłem, wyłożyć do tortownicy i wyłożyć nimi spód oraz około 2 - 3 cm boków tortownicy (średnica około 24 cm), mocno uklepać łyżką, docisnąć. Wstawić do lodówki.
Wypełnienie: Banany pokroić na plasterki, włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w soku z cytryny. Na spód wyłożyć masę budyniową, następnie ułożyć banany pojedynczą warstwą lekko wciskając je w masę (banany mogą miejscami na siebie nachodzić). Wstawić do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.
Bita śmietana: Żelatynę wsypać do rondelka, wlać 1/4 szklanki wody i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Jak tylko żelatyna całkowicie się rozpuści przelać ją do miseczki i ostudzić (najlepiej wstawić miseczkę do zimnej wody). Zimną śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru, pod koniec dodać letnią żelatynę i jeszcze przez chwilę razem ubijać. Śmietanę rozprowadzić po deserze i udekorować roztopioną czekoladą (można ją wycisnąć przez woreczek z wyciętą malutką dziurką).
Wskazówki
Spód i budyń można przygotować dzień wcześniej (na spód wyłożyć budyń i w ten sposób przechować tartę do następnego dnia).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_bananowa/przepis.html