Wykonanie
Długo poszukiwałam przepisu, który pozwoli mi bez zbędnego stresu wypróbować moją nową formę do tarty :) Szukałam inspiracji i w internecie, i wśród znajomych. Natknęłam się na tartę , ale jak to zwykle bywa, nie miałam wszystkich składników i improwizowałam :)
Składniki:350 g
ciastek piernikowych suchych85 g
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki kukurydzianej500 ml
mlekaekstrakt
waniliowy1 łyżka
cukru3
bananysok z 1
cytryny250 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka
żelatynypłatki czekoladoweSposób przygotowania:Zacznij od budyniu: zagotuj 350 ml
mleka z
cukrem i ekstraktem, następnie dodaj do niego rozmieszane w pozostałym
mleku mąki. Gotuj około 2 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Ciastka na spód zmiksuj na pył w blenderze razem z miękkim
masłem. Powstanie masa, którą musisz wylepić formę do tarty. Wstaw do lodówki.Na lekko stwardniały spód wyłóż zimny
budyń. Ułóż na nim pokrojone w plasterki i obtoczone w
soku z cytryny banany.
Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do niej rozpuszczoną według przepisu i ostudzoną
żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na
banany. Całość posyp
płatkami czekoladowymi. Przed podaniem schłódź.