Wykonanie
Och, twarogowa pieczona owisanka już od dłuższego czasu nie dawała mi spać po nocach! Nieustannie przypominała mi o sobie każdego poranka, gdy sięgałam po
płatki owsiane. Niestety, w Berlinie niezwykle ciężko o
twaróg. Dlatego gdy tylko koleżanka napisała mi, że wybiera się do mnie w odwiedziny i gdy tylko zapytała, czy jest może coś, co chciałabym, aby przywiozła mi z Polski, odpowiedź była dla mnie oczywista i natychmiastowa: "
ser biały, błagam!". I tak oto stałam się szczęśliwą posiadaczką pysznego, polskiego
twarogu. Naprawdę, to chyba jedna z nielicznych rzeczy za jaką tęsknię będąc w Niemczech. Tak więc skoro już miałam
twaróg, na kuchennym parapecie odkryłam dojrzałego już
banana,
kiwi, a z półki uśmiechał się do mnie mały słoiczek z pyszną zawartością -
syropem z
malin od Lüttge - nie mogłam tego wszystkiego ze sobą nie polączyć!
bananowo-
waniliowe, z
syropem malinowymPrzepis (2 porcje):120g
płatków owsianychmleko/woda100g
sera białego1
banan2-3
kiwi1
jajko100g
jogurtu naturalnegoziarenka z 1/2
laski wanilii50ml
syropu malinowego Lüttge
Płatki owsiane wsypać do garnuszka, zalać
mlekiem lub
wodą, zagotować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Jajko wbić do miseczki, roztrzepać za pomocą widelca.
Banana obrać i dokładnie rozgnieść, połączyć z
jajkami. Dodać ugotowane
płatki owsiane,
ser biały, ziarenka
wanilii, wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-30 minut. Po tym czasie gotowe, upieczone mini owsianki wyjąć ostrożnie z piekarnika. Wyłożyć na talerze, polać
jogurtem naturalnym i
syropem malinowym, udekorować plasterkami
kiwi. Podawać.