Wykonanie
Wszyscy znamy Stefankę i Stefanię, czyli pyszne ciasta na bazie
kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast
kakaowej masy w herbatnikach mamy
kakaowe herbatniki z jasną masą
kakaową. A całość polałam rozpuszczoną
czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie
kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje.*blaszka 25*34 cmSkładniki:40 sztuk
herbatników kakaowych1,5 l
mleka1.5 szklanki
kaszy manny1,5 szklanki
cukru3/4 szklanki drobnych wiórek
kokosowych300 g
masła200 g
czekolady mlecznej z kawałkami
orzechów1/4 szklanki
śmietanki kremówki (lub ewentualnie
mleka)Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć połową
herbatników.
Kaszę mannę wymieszać z
cukrem i
kokosem.
Mleko zagotować z
masłem, wsypać mieszankę z
kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na
herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.