ßßß Cookit - przepis na "Stefan" - ciasto bez pieczenia

"Stefan" - ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Wszyscy znamy Stefankę i Stefanię, czyli pyszne ciasta na bazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
40 sztuk herbatników kakaowych
1,5 l mleka
1.5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
300 g masła
200 g czekolady mlecznej z kawałkami orzechów
1/4 szklanki śmietanki kremówki (lub ewentualnie mleka)
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć połową herbatników. Kaszę mannę wymieszać z cukrem i kokosem. Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę z kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/04/wszyscy-znamy-stefanke-i-stefanie-czyli.html