Wykonanie
Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi
mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować
czekoladą lub
dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie
orzechy, kajmak i
czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika.Składniki: na ciasto:300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli na wierzch:75 g
czekolady z orzechami2 łyżki
mleka2 łyżki masy kajmakowej2 łyżki kolorowych żelek
Mąkę,
sól i
cukier puder przesiać na blat. Dodać
żółtko,
masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść. Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym
mąką blacie i wyciąć prostokąt. Przełożyć go na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta wyciąć małe kwiatuszki i ułożyć je wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż do delikatnego zrumienienia. Wystudzić.
Czekoladę połamać, zalać
mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować środek ciasta, zostawiając około centymetrowy margines. Kajmak przełożyć do szprycy i kiedy
czekolada zastygnie ozdobić pozostawione boki wokół
czekolady. Na wierzchu ułożyć żelki.