ßßß Cookit - przepis na Serniko-Toffi z Wiśniami

Serniko-Toffi z Wiśniami

nazwa

Wykonanie

Serniko-brownie, serniko-makowiec, serniko-piernik, serniko-jabłecznik... Lista słodkości, bedących połączeniem sernika z.. niesernikiem ciągle się wydłuża.
Co ciekawe, na blogu nie pojawiła się żadna z tego rodzaju kombinacji.... aż do dziś, bo właśnie dziiiiś zapraszam Was na serniko-toffi! :-)
Słodycz kajmaku, lekko ziarnista struktura twarogu oraz cierpkość wiśni dają doprawdy całkiem sympatyczny efekt.
Serniko-toffi z Wiśniami
Składniki na formę o śr. 3 0x25 cm:
Ciasto toffi:
250g masy kajmakowej czekoladowej/kakaowej
200g miękkiego masła
3 dorodne jaja
6 0g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
750g sera twarogowego tłustego (najzwyklejszego, niemielonego)
2 jaja
220-250g cukru
Dodatkowo:
200-250 mrożonych lub świeżych wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
Ciasto toffi:
Masło ucieramy na puch
Kolejno wbijamy jaja
Następnie porcjami dodajemy masę kajmakową
Na końcu wsypujemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę
Masa serowa:
Twaróg miksujemy z cukrem
Dodajemy jaja
Całość starannie mieszamy
Instrukcja montażu:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Na spodzie wykładamy ciasto toffi i wyrównujemy jego powierzchnię
Na toffi rozprowadzamy masę serową
Na wierzchu układamy wiśnie. Jeśli używamy owoców mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta
Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 170C (grzałka góra dół bez termoobiegu)
Studzimy, schładzamy w lodówce, wcinamy :-)
Collagenoholics-Kolagenoholicy Naturalny Polski Kolagen Przeciew Zmarszczkom oraz Starzeniu się Skóry
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/04/serniko-toffi-z-wisniami.html