Wykonanie
Po upieczeniu ostatniego sernika zostało mi pół puszki
mleczka kokosowego a że trzeba było je wykorzystać (
mleko kokosowe po otwarciu puszki może stać w lodówce 3 dni) to musiałam wymyślić coś na szybko. Kolejne ciasto by u nas już nie przeszło więc wykombinowałam szybkie placuszki z tego co akurat było pod ręką. Mój brat, ogromny wielbiciel wszelakich placków stwierdził, że są przepyszne więc to najlepsza rekomendacja.Składniki:1/2 puszki
mleka kokosowego2
jajka3 łyżki wiórek
kokosowych1 duże
jabłko2 łyżki
rodzynek2 łyżki
cukru4 łyżki
mąki150 ml
mleka40 g
czekolady gorzkiej3 łyżki
mleka lub kremówki
olej do smażenia
Mleko kokosowe,
mleko,
jajka,
mąkę,
cukier i wiórki zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dolać jeszcze trochę
mleka. Powinno
mieć konsystencję
śmietany.
Jabłko obrać i pokroić na płaskie kawałki. Dodać do ciasta, wsypać
rodzynki i wymieszać. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażyć niewielkie placuszki. W czasie kiedy będą się smażyć przygotować sos
czekoladowy:
czekoladę połamać i razem z
mlekiem (lub kremówką) umieścić w miseczce nad parą
wodną i rozpuścić. Polać placuszki i posypać odrobiną wiórek
kokosowych.