Wykonanie
Beza z kremem to deser, któremu nie
mogę się oprzeć. Dla niektórych jest za słodka, przez co zupełnie niejadalna ale ja uwielbiam ją w połączeniu z lekkimi niesłodkimi dodatkami. Tym razem dwa
bezowe blaty przełożyłam kremem z
gorzkiej czekolady a dla przełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej
pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki.Składniki: na
bezę:6
białek300 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu lub
soku z cytryny na
krem czekoladowy:300 ml
śmietanki kremówki 30%100 g
gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej)dodatkowo:łyżka gorzkiego
kakaopomarańczaBiałka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach a po chwili na największych. Kiedy będą sztywne to nadal ubijając wsypywać stopniowo
cukier. Następnie dodać
ocet i
mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować dwa
okręgi o średnicy około 25 cm. Rozłożyć na nich ubitą pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C na pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 100*C i piec
bezy jeszcze godzinę. Jeśli będą się rumienić, oznacza to, że temperatura jest za wysoka. Należy wtedy albo obniżyć grzanie albo uchylić drzwiczka piekarnika. Upieczone
bezy wystudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą
wodą i rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać
czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat
bezowy i przykryć drugą
bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać
kakao.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem.