Wykonanie
Dziś mam dla Was jeden z lepszych serników, który udało mi się zrobić. Nietypowy bo z dodatkiem
serka mascarpone i na spodzie z korzennych
ciastek, ale pyszny. Przepis pochodzi od tego Pana . Wprowadziłam drobne, kosmetyczne zmiany- inaczej nie byłabym sobą :)Ten sernik najlepiej piec nocą, a rano rozkoszować się smakiem z filiżanką świeżo parzonej
kawy.Składniki:spód:270g
herbatników korzennych150g rozpuszczonego
masłamasa serowa:700g
sera twarogowego ( u mnie "Mój ulubiony")250g
serka mascarpone1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki płynnego
miodu4
jajkapolewa miodowa:3 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
brązowego cukruorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowanie:
Herbatniki kruszymy- najlepiej przy pomocy blendera i łączymy z rozpuszczonym
masłem. Formę do ciasta smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą, a następnie wylepiamy dno przygotowanymi
ciastkami. Spód podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach.
Serki przekładamy do miski. Dodajemy
mąkę,
cukier oraz
cynamon i wszystko miksujemy na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Stopniowo dodajemy po 1
jajku do masy i miodzie- łączymy, aż wszystko się ładnie połączy.Gotową masę
serową przekładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, a następnie przez 90 minut w 135 stopniach. Oczywiście, sernik ładnie wyrośnie, a z czasem opadnie, ale to nic strasznego! Przechowujemy go w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce (po wystudzeniu) przez całą noc.Rano przygotowujemy polewę- w garnuszku rozpuszczamy
miód z
cukrem, aż lekko zbrązowieje i dopiero wtedy polewamy nim nasz sernik. Dodatkowo ciasto dekorujemy
orzechami włoskimi.Smacznego!