ßßß Cookit - przepis na Sernik oblany miodem

Sernik oblany miodem

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was jeden z lepszych serników, który udało mi się zrobić. Nietypowy bo z dodatkiem serka mascarpone i na spodzie z korzennych ciastek, ale pyszny. Przepis pochodzi od tego Pana . Wprowadziłam drobne, kosmetyczne zmiany- inaczej nie byłabym sobą :)
Ten sernik najlepiej piec nocą, a rano rozkoszować się smakiem z filiżanką świeżo parzonej kawy.
Składniki:
spód:
270g herbatników korzennych
150g rozpuszczonego masła
masa serowa:
700g sera twarogowego ( u mnie "Mój ulubiony")
250g serka mascarpone
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płynnego miodu
4 jajka
polewa miodowa:
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy- najlepiej przy pomocy blendera i łączymy z rozpuszczonym masłem. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wylepiamy dno przygotowanymi ciastkami. Spód podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach.
Serki przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon i wszystko miksujemy na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Stopniowo dodajemy po 1 jajku do masy i miodzie- łączymy, aż wszystko się ładnie połączy.
Gotową masę serową przekładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, a następnie przez 90 minut w 135 stopniach. Oczywiście, sernik ładnie wyrośnie, a z czasem opadnie, ale to nic strasznego! Przechowujemy go w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce (po wystudzeniu) przez całą noc.
Rano przygotowujemy polewę- w garnuszku rozpuszczamy miód z cukrem, aż lekko zbrązowieje i dopiero wtedy polewamy nim nasz sernik. Dodatkowo ciasto dekorujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/02/sernik-oblany-miodem.html