Wykonanie
Wiecie jakie mamy dziś święto? Święto naleśnika! Nie mogłabym przegapić tego dnia i okazji do porannej uczty. Długo zastanawiałam się nad tradycyjnymi naleśnikami a tymi w wersji amerykańskiej, ale już wiecie, że zdecydowałam się na drugą opcję. Takie puszyste placuszki zawsze do mnie przemawiały, a tym bardziej z taką zawartością i dodatkami. A Wy, którą opcję wolicie? Tradycyjną czy bardziej wymyślną?Składniki:/8 sztuk/½ szklanki
mąki owsianej1⁄3 szklanki
mąki pszennej1⁄3 szklanki
mąki kukurydzianej1⁄3 szklanki
płatków jaglanych1,5 łyżki
maku1,5 łyżki pestek
słonecznikapłaska łyżeczka
proszku do pieczenia1⁄3 łyżeczki
sody½ łyżki
cynamonu1⁄3 łyżeczki
imbiru1⁄3 łyżeczki
kardamonu½ szklanki
mleka2
jajka½ łyżki
masła klarowanego do smażeniado podania:
malinymiód gryczany
masło orzechowePrzygotowanie:Oddzielnie łączymy składniki sypkie i oddzielnie składniki mokre, a następnie wszystko razem. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, żeby zgęstniało.Na patelni rozgrzewamy
masło klarowane i smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia i wyrośnięcia. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ja każdego placuszka przełożyłam
masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam
miodem i
malinami.Smacznego :)