ßßß Cookit - przepis na Pankejki na zdrowo

Pankejki na zdrowo

nazwa

Wykonanie

Wiecie jakie mamy dziś święto? Święto naleśnika! Nie mogłabym przegapić tego dnia i okazji do porannej uczty. Długo zastanawiałam się nad tradycyjnymi naleśnikami a tymi w wersji amerykańskiej, ale już wiecie, że zdecydowałam się na drugą opcję. Takie puszyste placuszki zawsze do mnie przemawiały, a tym bardziej z taką zawartością i dodatkami. A Wy, którą opcję wolicie? Tradycyjną czy bardziej wymyślną?
Składniki:
/8 sztuk/
½ szklanki mąki owsianej
1⁄3 szklanki mąki pszennej
1⁄3 szklanki mąki kukurydzianej
1⁄3 szklanki płatków jaglanych
1,5 łyżki maku
1,5 łyżki pestek słonecznika
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1⁄3 łyżeczki sody
½ łyżki cynamonu
1⁄3 łyżeczki imbiru
1⁄3 łyżeczki kardamonu
½ szklanki mleka
2 jajka
½ łyżki masła klarowanego do smażenia
do podania:
maliny
miód gryczany
masło orzechowe
Przygotowanie:
Oddzielnie łączymy składniki sypkie i oddzielnie składniki mokre, a następnie wszystko razem. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, żeby zgęstniało.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia i wyrośnięcia. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ja każdego placuszka przełożyłam masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam miodem i malinami.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/02/pankejki-na-zdrowo.html