ßßß Cookit - przepis na Krem ziemniaczany z dodatkiem chrupiącego boczku

Krem ziemniaczany z dodatkiem chrupiącego boczku

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, aromatyczną zupę, która idealnie wpisuje się w aktualną pogodę. Jej przygotowanie to sama przyjemność. Nie zajmuje dużo czasu. Polecam wszystkim, którzy potrzebują się trochę rozgrzać :)
Składniki:
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek selera naciowego,
- 5-6 ziemniaków (małych),
- 2 cebule,
- ok. 100 g boczku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk ogrodowy, czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
Warzywa przygotowujemy w następujący sposób: marchew obieramy, kroimy w kostkę, podobnie seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Seler naciowy kroimy w mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy do miękkości.
Na suchej patelni umieszczamy boczek (pokrojony w kostkę lub paseczki). Smażymy, aż będzie chrupiący. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy z patelni - na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na łyżce (lub dwóch) pozostałego tłuszczu smażymy cebulę (pokrojoną w kostkę). Po usmażeniu cebuli, odsączamy ją z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cebulę dodajemy do garnka z warzywami. Gotujemy jeszcze chwilę. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Ponownie włączamy kuchnię, podgrzewamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku. Wrzucamy boczek. Wszystko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 7 minut, a następnie podajemy. Zupa powinna być dobrze przyprawiona. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2016/02/krem-ziemniaczany-z-dodatkiem.html