Wykonanie
Kolejny zaległy świąteczny przepis. Znalazłam go u
Ilony, gdy okazało się że przepis mamy niestety nie został przeze mnie spisany. W ostatniej chwili musiałam szukać ratunku i przepis
Ilony świetnie się w tej sytuacji sprawdził :-)Składniki na blachę 25 x 35Na spód:1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka1 łyżka
śmietany 18%1
cukier wanilinowy (16g)szczypta
soliMasa serowa:1,5 kg
sera twarogowego półtłustego (u mnie 1 kg President i 0,5 kg Garwolińskiego)250g
margaryny (o temp. pokojowej)2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie budyniu
śmietankowego (nie słodzonego)1 kopiasta łyżka
kaszy manny błyskawicznej9
żółtek9
białekszczypta
soli100 g
rodzynekmasło do posmarowania blachyWszystkie składniki potrzebne do wykonania
spodu sernika mieszamy, zagniatamy do momentu połączenia się, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (na minimum 1 godzinę).W dużym naczyniu (miska, garnek) ucieramy
margarynę stopniowo dodając
cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym
żółtku, po czym stopniowo dodajemy
ser twarogowy. Po wmieszaniu całego
sera dodajemy
budyń wraz z
kaszą manną.Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie
masłem i wykładamy ją rozwałkowanym
ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy.
Białka wraz z
solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą
serową (za pomocą łyżki). Dodajemy
rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Masę
serową wykładamy na przestudzony spód i wyrównujemy powierzchnię łyżką. Ciasto powinno wypełniać blachę po brzegi.Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch sernika zbyt szybko zbyt szybko się przyrumieni przykryj go folią aluminiową.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 15 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, pozostawiając w nim sernik na dalsze 20 minut. W ten sposób unikniemy szybkiego opadnięcia i popękania wierzchu ciasta.Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.SMACZNEGO :-)