Wykonanie
Babka piaskowa z
makiem i
czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie
maku z
czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem
ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa!
Babka piaskowaSkładniki:4
jajka150 g
cukru trzcinowego150 g
mąki pszennej75 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła, roztopionego4 łyżki suchego
maku2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
czekolady, u mnie biała2 łyżki
cukru pudru do posypania
Zmiksuj
jajka z
cukrem na puszystą masę. Dodaj
mąkę,wymieszaj. Do gorącego roztopionego
masła dodaj
proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Wymieszaj
mak z grubo pokrojoną
czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp
mąką. Napełnij formę
ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarniku i ostudź. Posyp
cukrem pudrem przed podaniem.Polecane przepisyCzekoladowa babka piernikowa na porterzePyszna babka cytrynowa z lemon
curd