ßßß Cookit - przepis na Rolada makowa

Rolada makowa

nazwa

Wykonanie

Rolada makowa należy również do ciast, które kojarzą mi się z karnawałem a to za sprawą karnawałowego menu zabaw, które miały miejsce w dość odległym czasie a mianowicie w podstawówce. Mama jednej z koleżanek specjalizowała się w roladach i przynosiła je na zabawę. Uwielbiałam ten smak, no i oczywiście galaretkę, która była w środku.
Dzisiejsza rolada jest bardzo podobna do tej z czasów dziecięcych: biszkoptowa, z białą masą na bazie białej czekolady no i z galaretką w środku.
biszkopt
3 jaja
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z białej czekolady
budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
50 g białej czekolady
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
Białka ubić na sztywno, dodać cukier nadal ubijając.
Ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do ubitych białek dodać przesiane mąki i suchy mak.
Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23×30).
Piec przez 9 minut w 190ºC.
Ciepłą roladę wyjąć z piekarnika wyłożyć do góry dnem na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zawinąć formując roladę.
Zostawić do ostygnięcia.
Na mleku ugotować budyń i do ciepłego dodać połamaną czekoladę.
Wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować na puch, dodawać partiami zimny budyń i w razie potrzeby dosłodzić masę.
Zimny biszkopt rozrolować i wyłożyć na niego masę układając pasek z galaretki na brzegu biszkoptu.
Roladę zrolować i dowolnie udekorować.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/rolada-makowa