Wykonanie
Do tej
pory robiłam falafel z gotowanej
ciecierzycy. Tym razem przyrządziłam je z surowej. Wiadomo
ciecierzycę trzeba namoczyć najlepiej na noc,
pisałam o tym w poradach, więc takowe klopsiki trzeba zaplanować. Bardzo lubię to danie. Pyszne wegetariańskie klopsiki, zazwyczaj doprawiam
kminem rzymskim i
czosnkiem.Tak lubię, a
kmin u mnie zawsze świeżo uprażony i zgnieciony w moździerzu. Falafel można smażyć na patelni, w tak zwanym głębokim tłuszczu (jak frytki) ale również piec w piekarniku. Pasują do wszystkiego. Najbardziej lubię je z
czosnkowym jogurtem,
zieloną sałatą w pysznej
pita .
Przepis na falafelSkładniki:400 g namoczonej
ciecierzycy, około 250 g suchej2 łyżeczki błonnika witalnego (wersja bezglutenowa), lub 2 łyżki
mąki1 czerwone
chili1 doniczka świeżej
kolendry3 ząbki
czosnku1 mała
cebula1 łyżka nasion
kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione w moździerzu½ łyżeczki kajeńskiego
pieprzu2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażeniaWszystkie składniki na klopsiki umieść w robocie i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Odstaw na 10 minut, jeśli używasz błonnika. BłonnikRozgrzej
olej. Uformuj okrągłe kulki falafel. Wrzucaj po kilka na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło z sosem,
sałatą i
pita.Polecane przepisy
Jajka sadzone w
pomidorowym sosiePieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąEnchiladas z
kurczakiem i
chili sosemPizza bianco pyszna