Wykonanie
Pyszna kolacja, enchiladas z
kurczakiem i
chili sosem. Enchiladas to tortilla wypełniona po brzegi aromatycznym farszem i zapieczona w sosie i
żółtym serze. Zapiekanki robię często, a enchiladas jest tak prosta i smaczna, że chyba bym ją jadła codziennie. Do tej potrawy użyłam zielony
chili sos . Podstawą dobrej enchiladas jest właśnie sos, który dodaje się do farszu ale i w nim zapieka danie. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować smaczny, ostry sos.
Enchiladas z
kurczakiemSkładniki: na 4 porcje8 tortilla500 g mielonego z
kurczaka3
ziemniaki1 łyżeczka nasion rzymskiego
kminu, uprażone i zgniecione w moździerzu½ łyżeczki
pieprzu1 łyżka
oleju do smażeniaporcja
chili sosu, tutaj przepis100 g utartego
ostrego sera, u mnie
ser z
ostrą papryką1 łyżka
natki pietruszki do posypaniatłuszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
Ugotuj
chili sos. Obierz
ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Usmaż
ziemniaki na
oleju.
Posól. Usmaż
mielone mięso z kurczaka. Dodaj
ziemniaki i
przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp
serem i
zwiń placek w rulon. Ułóż tortille ciasno w wysmarowanej formie. Polej resztą sosu i posyp resztą
sera. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i zapiecz danie przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną
pietruszką.Polecane przepisyPieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąDip i
chipsy tortillaMeksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiącaWraps z
zieloną soczewicą i nie tylkoBurrito z
kurczakiem i
fasolą