ßßß Cookit - przepis na Chałka z żurawiną

Chałka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zupa krem z warzyw
Klopsiki w białym sosie »
Jak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę, nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna chałka wyszła, a właściwie dwie.
Składniki:
mąka pszenna Kłos Pol 500 g
mleko ciepłe 250 ml
ksylitol( cukier brzozowy lub zwykły cukier) 50 g Kłos-Pol
45 g drożdży świeżych
masło miękkie 75 g
szczypta soli
jajko 1 szt
Dodatkowo:
żurawina suszona 100 g
jajko do posmarowania chałek
Krok 1
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i wbijamy jajko , mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru.
Krok 2
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy składniki mokre,dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz żurawinę . Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.
Krok 3
Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny.
Krok 4
Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie chałki . Robimy " warkocze" końcówki zawijamy pod spód. Przekładamy chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepła chałkę pokroiłam i posmarowałam dżemem . Pyszna po prostu wyszła.
Piekły ze mną :
Bożenka
Angelika
Asiula
Dorotka
poniedziałek, 11 kwietnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/04/Chalka-z-zurawina.html