ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pancakes z mąką pełnoziarnistą i żurawiną

Drożdżowe pancakes z mąką pełnoziarnistą i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pamiętam jak kilka lat temu moja mama przygotowywała drożdżowe racuchy. Pamiętam wysoki kopiec racuchów na wielkim talerzu, który obsypany był obficie cukrem pudrem oraz... moje palce, obtoczone w oleju i wyżej wymienionym cukrze :-)
Generalnie teraz nie jestem w stanie znieść tłustych paluchów, jednak ten smak jest jednym z najbardziej charakterystycznych dla mojego dzieciństwa, tuż obok czerwonej zupki chińskiej Vifona i Przysmaku Świętokrzyskiego.
Postanowiłam spróbować zrobić racuchy na suchej patelni. Wyszły im bardziej pancakes, głównie ze względu na płynną konsystencję ciasta.
Są pyszne, puszyste i mięciutkie! Żurawina dodała im słodyczy, dzięki czemu wystarczy niewielka ilość cukru pudru, dżemu czy miodu, by się słodko zasłodzić :-)
Idealne na śniadanie, jeżeli macie dużo czasu o poranku.
/Yeast pancakes with whole grain flour and cranberries
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać część mąki i nieco cukru, wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pozostałą mąkę przesiać przez sito. Masło rozpuścić Jajka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn, ostudzone masło i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić na około godzinę, do podwojenia objętości.
Pancakes smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu.
Ingredients:
1 glass of plain flour
1/2 glass of whole-wheat flour
2 eggs
1 glass of lukewarm milk
2 tablespoons sugar
2 tablespoons butter
20 g of fresh yeast
pinch of salt
a handful of dried cranberries
Preparation:
Make a leaven: dissolve the yeast in the lukewarm milk, add some flour and a little sugar and mix. Leave for 10 minutes to rise in a warm place.
Sieve the remaining flour. Dissolve butter. Whip eggs with sugar, add a leaven, cooled down butter and remaining ingredients. Mix well and leave for about an hour, until double in volume.
Pancakes fry in a well-heated Teflon pan without added fat on a low heat.
Panissimo-La Greg / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/drozdzowe-pancakes-z-maka-penoziarnista.html