Wykonanie
Propozycja na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie z
jajkiem w roli głównej. Idealny posiłek na poprawę nastroju w chłodne, zimowe poranki. Zapiekane
awokado z
jajkiem jest cennym źródłem witamin, składników odżywczych i dobrych tłuszczy. Warto zasmakować
jajka w takim wydaniu. Może skusicie się na takie śniadanie np. w Walentynki. Nie od dziś wiadomo, że
awokado oprócz swoich właściwości zdrowotnych jest także jednym z popularnych afrodyzjaków ;)
Składniki:1
awokado2 małe
jajka2 plasterki
chudej szynki np.
polędwicypłatki chilisól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i lekko wydrążyć środek. Do każdej połówki
awokado wbić po 1
jajku. Dodać pokrojoną w kostkę
szynkę, posypać
płatkami chili i
pieprzem. Połówki
awokado włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut, do czasu, aż
białko będzie ścięte, a
żółtko pozostanie lekko płynne. Upieczone
awokado posypać
solą i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!