Wykonanie
Coś zdrowego i pysznego zarazem? Zapewniam Was, że jest całe mnóstwo takich pysznych dań. Jednym z nich jest bez wątpienia ta zapiekanka z
kaszy jaglanej i
jabłek. Wzorowana na jednym ze smaków dzieciństwa -
ryżu zapiekanym z
jabłkami (przepis znajdziecie tutaj).
Kasza jaglana jest nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych czy śniadań. Serwowana zarówno na słodko jak i wytrawnie. W każdym wydaniu pyszna. Ta pachnąca
cynamonem zapiekanka serwowana na ciepło i podana z kleksem
jogurtu naturalnego smakuje bajecznie. Koniecznie sprawcie sobie taką ucztę w najbliższym czasie ;)

Składniki:200 g suchej
kaszy jaglanej250 ml
wody300 ml
mleka 0,5%szczypta
soli3 łyżki
cukru brązowego (lub
ksylitolu)1/2 łyżeczki
masłaDodatkowo:5 średnich
jabłek2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego2 łyżki gęstego
jogurtuDo podania:
jogurt naturalny (ilość według uznania)

Kaszę przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i przepłukać zimną
wodą. W rondlu zagotować
mleko z
wodą oraz szczyptą
soli. Kiedy
mleko z
wodą będą gorące dodać
kaszę i
masło. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do chwili, aż
kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej
kaszy dodać
cukier (lub
ksylitol) wymieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10 minut.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać
cynamon,
cukier waniliowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną
masła) układać naprzemiennie warstwę
kaszy i
jabłek. Wierzchnią warstwę
kaszy posmarować
jogurtem naturalnym i ułożyć plasterki
jabłek. Zapiekać w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż
jabłka z wierzchu się zarumienią. Zapiekankę podawać gorącą z kleksem
jogurtu naturalnego. Smacznego!