Wykonanie
Efektowne połączenie klasycznego murzynka,
biszkoptów zatopionych w
kawie i styropianu, czyli śmietanowej pianki.Ciasto dla tych, którzy unikają kremu w wypiekach i lubią łączyć smak
czekolady z
kawą.
Składniki:ciasto ciemne:125 g
masła1 szklanka
mleka2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru50 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 szklanki
mąki pszennej3
jajka (
białka i
żółtka osobno)warstwa śmietanowa:3
białka600 g
śmietany 12 %2/3 szklanki
cukru pudru1
budyń waniliowy bez
cukru (40 g)1 łyżka wiórek
kokosowychcukier wanilinowyponadto:
biszkopty podłużne (ok. 10 sztuk)2/3 szklanki mocnej słodzone
kawy (najlepiej z dodatkiem
alkoholu)
kakao do posypania
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zaparzyć
kawę i wystudzić.Ciasto ciemne:
Mleko,
masło, połamaną
czekoladę,
kawę,
kakao i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.Do masy czekoladowej dodać
żołtka oraz przesiana
mąkę wraz z
sodą. Wymieszać mikserem, krótko, tylko do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy śmietanowej.Warstwa śmietanowa: Wszystkie
białka (6 szt.) ubić na sztywno i podzielić na pół. Jedną połowę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Do drugiej połowy piany, cały czas miksując, stopniowo dodawać
cukier i
cukier wanilinowy. Następnie wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować. Kolejno dodawać
śmietanę i wiórki. Delikatnie mieszać, by piana z
białek nie opadła.Na dno blachy wylać ciasto
czekoladowe, ale 3-4 łyżki ciasta pozostawić.
Biszkopty moczyć w
kawie (tak jak do tiramisu) i układać na wierzchu ciasta. Następnie, delikatnie wlać piankę
śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Z pozostawionego wcześniej ciasta
czekoladowego zrobić kilka kleksów na wierzchu pianki śmietanowej i delikatnie zamieszać np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (aby powstały esy floresy)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego :)