Wykonanie
Mazurek z
orzechów laskowych i
czekolady, który po przekrojeniu wygląda i smakuje jak pyszne
wafelki! To pomysł na szybki i prosty mazurek bez pieczenia, 'na ostatnią chwilę', na waflach. Polecam :-).Składniki na krem
orzechowy:150 g
masła150 g jasnego miałkiego
brązowego cukru180 g zmielonych
orzechów laskowych1 łyżka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii, następnie zmielone
orzechy laskowe i utrzeć, do połączenia.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Obie
czekolady posiekać.W małym garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane
czekolady, odstawić na 2 minuty; po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Ponadto:2 kwadratowe
waflenieduża garść
orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni, obranych i posiekanychWykonanie
Wafle przełożyć kremem
orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy
maślanej wyjąć z lodówki, posmarować
polewą czekoladową, posypać posiekanymi podprażonymi
orzechami laskowymi. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.Pokroić w trójkąty i podawać.Smacznego :-).