ßßß Cookit - przepis na Najłatwiejsza polewa toffi

Najłatwiejsza polewa toffi

nazwa

Wykonanie

Polewa powstała u mnie na potrzeby sernika z jabłkami, ponieważ nie chciałam używać gotowego syropu ze sklepu. Przepis jest prosty, krótki, sam sos powstaje w kilka minut i można z powodzeniem przechowywać go w słoiczku. Po pewnym czasie zaczyna się cukrzyć, aby przywrócić go do płynnej postaci wystarczy podgrzać. Warto mieć pod ręką, do ciasta, lodów, kawy, czy owsianki - zastosowań jest cała masa ;)
Składniki (na mały słoiczek):
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
4 łyżki masła
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wymieszać brązowy cukier, śmietanę, masło i sól w głębokiej patelni (lub garnku). Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-7 minut cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dodać ekstrakt i gotować przez kolejną minutę. Zdjąć patelnię z ognia, sos lekko przestudzić i przelać do słoika.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.foodnetwork.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/10/najatwiejsza-polewa-toffi.html