ßßß
Polewa powstała u mnie na potrzeby sernika z jabłkami, ponieważ nie chciałam używać gotowego syropu ze sklepu. Przepis jest prosty, krótki, sam sos powstaje w kilka minut i można z powodzeniem przechowywać go w słoiczku. Po pewnym czasie zaczyna się cukrzyć, aby przywrócić go do płynnej postaci wystarczy podgrzać. Warto mieć pod ręką, do ciasta, lodów, kawy, czy owsianki - zastosowań jest cała masa ;)Składniki (na mały słoiczek):1 szklanka brązowego cukru1/2 szklanki śmietanki 30%4 łyżki masłaszczypta soli1 łyżka ekstraktu waniliowegoWymieszać brązowy cukier, śmietanę, masło i sól w głębokiej patelni (lub garnku). Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-7 minut cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dodać ekstrakt i gotować przez kolejną minutę. Zdjąć patelnię z ognia, sos lekko przestudzić i przelać do słoika.Smacznego!Źródło przepisu: http://www.foodnetwork.com/