Wykonanie
Maślano -
cytrynowy baranek świąteczny. Szybkie do przygotowania ciasto, idealnie wilgotne, mięsiste, pyszne w smaku! Bez potrzeby wyjmowania miksera. Z ciasta można upiec
baranki lub zajączki świąteczne a także wszelkiego rodzaju babki lub babeczki w kształcie
jajek. Ciasto rośnie z górką, którą po upieczeniu należy wyrównać. A może podzielicie się Waszymi przepisami na pysznego
baranka wielkanocnego? :-)Przepis jest na niewielkiego
baranka (forma 1 litr pojemności). W razie potrzeby ilość składników należy zwiększyć.Składniki:130 g
masła130 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka100 g kwaśnej
śmietany 12%130 g
mąki pszennej60 g
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytryny2 łyżki
soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny (lub
aromatu cytrynowego)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W garnuszku roztopić
masło, przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać
cukier, kwaśną
śmietanę,
jajka, skórkę i
sok z cytryny - wszystko wymieszać do połączenia przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.Formę do
baranka wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną; nadmiar
mąki strzepać. Przelać do formy ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę przestudzić w formie. Uwolnić z formy, wystudzić, odciąć wyrośniętą górkę by 'postawić'
baranka. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).