ßßß Cookit - przepis na Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Maślano - cytrynowy baranek świąteczny. Szybkie do przygotowania ciasto, idealnie wilgotne, mięsiste, pyszne w smaku! Bez potrzeby wyjmowania miksera. Z ciasta można upiec baranki lub zajączki świąteczne a także wszelkiego rodzaju babki lub babeczki w kształcie jajek. Ciasto rośnie z górką, którą po upieczeniu należy wyrównać. A może podzielicie się Waszymi przepisami na pysznego baranka wielkanocnego? :-)
Przepis jest na niewielkiego baranka (forma 1 litr pojemności). W razie potrzeby ilość składników należy zwiększyć.
Składniki:
130 g masła
130 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
100 g kwaśnej śmietany 12%
130 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny (lub aromatu cytrynowego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W garnuszku roztopić masło, przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać cukier, kwaśną śmietanę, jajka, skórkę i sok z cytryny - wszystko wymieszać do połączenia przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Formę do baranka wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną; nadmiar mąki strzepać. Przelać do formy ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę przestudzić w formie. Uwolnić z formy, wystudzić, odciąć wyrośniętą górkę by 'postawić' baranka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/baranek-wielkanocny