ßßß Cookit - przepis na Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej

Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, jest bogata w witaminy, w tym witaminy z grupy B oraz żelazo, zawiera antyoksydanty...Jest świetnym dodatkiem do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Dzisiaj proponuję Wam wersję na słodko - raffaello z kaszy jaglanej, a już w środę zapraszam na sałatkę z kaszy jaglanej. Raffaello nie wymaga pieczenia. Oczywiście zachęcam do wprowadzania swoich zmian - zamiast cukru trzcinowego masę możecie posłodzić np. miodem czy syropem daktylowym, do części masy możecie wymieszać z kakao, do masy możecie dodać np. daktyle, macie także dowolność w tym jaki płyn dodacie jako podstawę do gotowania kaszy. Znajdź swoją ulubioną wersję :)
/ inspiracja ; szklanka -250ml; blaszka o wymiarach 16,5x26cm/
200g kaszy jaglanej
4,5 szklanki płynu - u mnie napój kokosowo- ryżowy; możecie użyć mleka krowiego, sojowego, mieszkanki wody i mleka kokosowego lub innego dowolnego mleka; ewentualnie może być woda, ale myślę, że ciasto nieco straci na smaku,
7 łyżek cukru trzcinowego - możecie dosłodzić do smaku np. miodem, syropem daktylowym itp.
150g wiórków kokosowych
kilka płatków migdałów
tłuszcz do posmarowania blaszki
opcjonalnie kakao o oprószenia wierzchu
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie kilka razy. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami płynu. Gotujemy na średnim ogniu aż kasza mniej więcej wchłonie płyn (ok 15-20 minut).
Następnie dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy 1,5 szklanki płynu i prawie wszystkie wiórki kokosowe (garść zostawiamy do obsypania ciasta) i gotujemy jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn (powinna być dość gęsta na końcu).
Odkładamy masę, aż trochę przestygnie, a następnie miksujemy ją blenderem do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę, obruszamy wierzch kakao, posypujemy pozostałymi wiórkami i płatkami migdałów. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wkładamy ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/04/Pysznie-i-zdrowo-raffaello-z-kaszy-jaglanej.html