Wykonanie
Jeśli kończyć karnawał, to z przytupem ;-). Przepyszny tort naleśnikowy, przełożony delikatnym kremem budyniowym (jak do nadziewania pączków),
dżemem truskawkowym, udekorowany świeżymi
owocami i
bitą śmietaną. Tort nie jest wysoki, to tylko około 20 naleśników, ale jeśli użyjecie mniejszej patelni, usmażycie ich więcej, przez co i tort będzie wyższy. Świętujemy nim dzisiejszy Dzień Naleśnika (Tłusty Wtorek w wielu krajach, w tym w UK). Smacznego :-).Składniki na około 20 naleśników*:300 g
mąki pszennej700 ml pełnego
mleka (3,2%)200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%6 dużych
jajekduża szczypta
soli3 łyżki
cukruWszystkie składniki umieścić w misie malaksera (lub blendera kielichowego) i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Odstawić na blat na 30 - 60 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić delikatnie
olejem lub
masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta, rozprowadzać je ruszając rekojeścią patelni i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim i odstawić do momentu przygotowania kremu.Krem budyniowy:9
żółtek150 g
cukru60 g
mąki pszennej675 ml
mleka1,5 łyżeczki pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiŻółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 100 ml
mleka,
mąkę, pastę z
wanilii i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotować przez 1 - 2 minuty. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej odstawić na noc).Ponadto:170 g
serka mascarpone, schłodzonego2 pełne łyżki
dżemu truskawkowegokilka świeżych
truskawekbita śmietana, do ozdoby
Serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić/utrzeć. Dodawać zimny krem budyniowy, w kilku turach, cały czas ucierając do powstania gładkiego kremu.WykonanieOdłożyć dwa naleśniki – posmarować je
dżemem i zwinąć.Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt
tortu przekładając je kremem budyniowym z
mascarpone: na każdy naleśnik wykładamy pełne 1,5 łyżki kremu i rozsmarować cieniutką warstwą. Odłożone naleśniki z
dżemem przekroić na 6 części każdy, ułożyć je ‘na sztorc’ na środku
tortu (prawie jak różyczki ;-). Tort udekorować świeżymi
truskawkami i
bitą śmietaną. Można podawać już po 1 godzinie, oprószony
cukrem pudrem. Idealnie się kroi, nawet widelcem :-).Przechowywać w lodówce.Uwaga: aby ożywić tort można posmarować
dżemem truskawkowym np. co 5-ego naleśnika w torcie :-).* Smażone na patelni o średnicy 24 cm.Smacznego :-).