ßßß Cookit - przepis na Tort naleśnikowy waniliowy

Tort naleśnikowy waniliowy

nazwa

Wykonanie

Jeśli kończyć karnawał, to z przytupem ;-). Przepyszny tort naleśnikowy, przełożony delikatnym kremem budyniowym (jak do nadziewania pączków), dżemem truskawkowym, udekorowany świeżymi owocami i bitą śmietaną. Tort nie jest wysoki, to tylko około 20 naleśników, ale jeśli użyjecie mniejszej patelni, usmażycie ich więcej, przez co i tort będzie wyższy. Świętujemy nim dzisiejszy Dzień Naleśnika (Tłusty Wtorek w wielu krajach, w tym w UK). Smacznego :-).
Składniki na około 20 naleśników*:
300 g mąki pszennej
700 ml pełnego mleka (3,2%)
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
6 dużych jajek
duża szczypta soli
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (lub blendera kielichowego) i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Odstawić na blat na 30 - 60 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić delikatnie olejem lub masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta, rozprowadzać je ruszając rekojeścią patelni i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim i odstawić do momentu przygotowania kremu.
Krem budyniowy:
9 żółtek
150 g cukru
60 g mąki pszennej
675 ml mleka
1,5 łyżeczki pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 100 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotować przez 1 - 2 minuty. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej odstawić na noc).
Ponadto:
170 g serka mascarpone, schłodzonego
2 pełne łyżki dżemu truskawkowego
kilka świeżych truskawek
bita śmietana, do ozdoby
Serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić/utrzeć. Dodawać zimny krem budyniowy, w kilku turach, cały czas ucierając do powstania gładkiego kremu.
Wykonanie
Odłożyć dwa naleśniki – posmarować je dżemem i zwinąć.
Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt tortu przekładając je kremem budyniowym z mascarpone: na każdy naleśnik wykładamy pełne 1,5 łyżki kremu i rozsmarować cieniutką warstwą. Odłożone naleśniki z dżemem przekroić na 6 części każdy, ułożyć je ‘na sztorc’ na środku tortu (prawie jak różyczki ;-). Tort udekorować świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Można podawać już po 1 godzinie, oprószony cukrem pudrem. Idealnie się kroi, nawet widelcem :-).
Przechowywać w lodówce.
Uwaga: aby ożywić tort można posmarować dżemem truskawkowym np. co 5-ego naleśnika w torcie :-).
* Smażone na patelni o średnicy 24 cm.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-nalesnikowy-waniliowy