ßßß Cookit - przepis na Kokosowe babeczki z karobem, bez glutenu

Kokosowe babeczki z karobem, bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Przed świętami wszyscy szukają inspiracji i przepisów na słodkie wypieki, tak więc śpieszę z łatwymi, bezglutenowymi babeczkami. Oczywiście nadają się one na każdy dzień, nie tylko na świąteczny. Ich główną zaletą jest szybkie wykonanie, a o pysznym, nieco karmelowym smaku nawet nie wspomnę. Kto jeszcze nie próbował karobu, niech to szybko nadrabia. Niepowtarzalny smak, świetna alternatywa dla osób z nietolerancjami, na przykład histaminową.
100 g skrobi kukurydzianej
60 g mąki kukurydzianej
40 g mąki kokosowej
150 g margaryny roślinnej
150 g cukru
100 ml mleczka kokosowego
50 ml wody po cieciorce
1 łyżka karobu
1/2 łyżeczki kamienia winnego (proszku do pieczenia bez glutenu)
Mąki wymieszać z karobem i proszkiem do pieczenia. Olej kokosowy z cukrem utrzeć na puch i dalej ucierając dodawać po trochu na przemian mleczko kokosowe i mąki. Wodę po cieciorce ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec ok. pół godziny w nagrzanym wcześniej piekarniku do 190 ˚C.
Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/03/kokosowe-babeczki-z-karobem-bez-glutenu.html