Wykonanie
Przed świętami wszyscy szukają inspiracji i przepisów na słodkie wypieki, tak więc śpieszę z łatwymi, bezglutenowymi babeczkami. Oczywiście nadają się one na każdy dzień, nie tylko na świąteczny. Ich główną zaletą jest szybkie wykonanie, a o pysznym, nieco karmelowym smaku nawet nie wspomnę. Kto jeszcze nie próbował karobu, niech to szybko nadrabia. Niepowtarzalny smak, świetna alternatywa dla osób z nietolerancjami, na przykład histaminową.100 g
skrobi kukurydzianej60 g
mąki kukurydzianej40 g
mąki kokosowej150 g
margaryny roślinnej150 g
cukru100 ml
mleczka kokosowego50 ml
wody po
cieciorce1 łyżka karobu1/2 łyżeczki kamienia
winnego (
proszku do pieczenia bez glutenu)
Mąki wymieszać z karobem i
proszkiem do pieczenia.
Olej kokosowy z
cukrem utrzeć na puch i dalej ucierając dodawać po trochu na przemian
mleczko kokosowe i
mąki.
Wodę po
cieciorce ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec ok. pół godziny w nagrzanym wcześniej piekarniku do 190 ˚C.Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl