ßßß Cookit - przepis na Wegańskie, bezglutenowe, puszyste ciasto z owocami

Wegańskie, bezglutenowe, puszyste ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

Czyli ciasto idealne. Czasami zastanawiam się nad tym, jak myśli większość ludzi o ciastach wegańskich lub bezglutenowych. Nad wegańsko-bezglutenowymi pewnie nikt się nie zastanawia, bo pierwsza myśl jaka się nasuwa, to ta, że takie nie istnieją. A nawet jeśli istnieją, to lepiej omijać je z daleka i pozostawić ich degustację tym biedakom na dietach, którym zabronione jest delektowanie się pysznymi wypiekami. Ale pomyślcie nad jedną istotną kwestią. Tradycyjne ciasta z mąki pszennej, masła, jajek i cukru piecze się od wielu lat. Gospodynie domowe już od dawna prześcigają się w poszukiwaniach TEGO najpyszniejszego ciasta. Miliony prób (niektóre z nich lądują w koszu) lata doświadczeń przynoszą efekty. Nic dziwnego, że takie ciasta najczęściej się udają i dobrze smakują.
Ciasta wegańskie nie mogą pochwalić się takim długim stażem rozwoju, więc nic dziwnego, że pierwsze próby nie zawsze nas zachwycają. Nie znaczy to jednak, że pyszne ciasta roślinne i bez glutenu nie istnieją. Po prostu trzeba tak długo szukać, próbować, zmieniać, aż będziemy zadowoleni z efektów. Moje dzisiejsze ciasto uważam właściwie już za idealne. Słowo właściwie zostawia mi jednak furtkę otwartą, może jeszcze da się upiec ciutkę lepsze? Pewnie, że się da, ale nawet jeśli moja edukacja w tym temacie miałaby stanąć na tym etapie, nie będzie źle. To ciasto zniknęło w 3 minuty, więc musi być pyszne, spróbujcie. Kokosowy smak jest bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny. Warto o tym wspomnieć, bo wiem, że niektórzy nie przepadają za tym smakiem. Mąkę i mleko kokosowe można oczywiście zastąpić innymi.
100 g skrobi kukurydzianej
60 g mąki kukurydzianej
40 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny roślinnej
150 g cukru
woda po cieciorce (u mnie kilka łyżek)
100 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
śliwki lub inne owoce
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę z cukrem utrzeć na puch. Wodę po cieciorce ubić na sztywną pianę. Mąki margarynę połączyć za pomocą miksera na wolnych obrotach.
Dodać pianę z wody po cieciorce i jeszcze chwilkę pomiksować na średnich obrotach, aż masa będzie dokładnie wymieszana. Formę posmarować margaryną, wyłożyć ciasto i na wierzchu umieścić owoce.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 40 minut, przy temperaturze 180 ˚C.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/10/weganskie-bezglutenowe-puszyste-ciasto.html