Wykonanie
Czarne ciasto, jest jednym z lepszych ciast ciemnych jakie
jadłam. Idealnie słodkie, i szybkie w przygotowaniu. Jego zaletą jest polewa której nie trzeba przygotowywać osobno. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm.
Składniki:2 szklanki
mąki25 dag
margaryny2 szklanki
cukru4
jajka1/2 szklanki
wody3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Margarynę,
cukier,
wodę i
kakao gotować przez 5 minut. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ochłodzić (przyśpieszam to umieszczając garnek w zimnej wodzie). Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
żółtka, wymieszać. Na końcu dodać pianę z
białek. Piec 60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto polać polewą.